Trädgård
Vad är skillnaden mellan härdig och vintergrön?

Vad är skillnaden mellan härdig och vintergrön?

 

Du har säkert hört termerna härdig och vintergrön förut. Men vad är vintergrönt och härdigt och vad är skillnaden mellan de två? I den här bloggen svarar vi på det.

Vad är skillnaden mellan härdig och vintergrön?
Växter som är tåliga kan överleva vintern utan att skyddas. Växter som är vintergröna behåller sina löv på vintern och överlever såklart även vintern. Det är dock olika per planta hur mycket frost de tål. När det blir extremt kallt i Nederländerna under en längre tid kan även växter med härdig status till och med ha det svårt. I det här fallet måste växterna skyddas genom att till exempel slå in dem eller sätta dem inomhus tillfälligt.

Läs vidare om du vill veta mer om tåliga och vintergröna växter. I den här bloggen diskuterar vi också fördelarna med tåliga och vintergröna växter. Men du kommer att lära dig mycket mer, som vilka balkongväxter som är vintergröna och vad halvvintergröna betyder.

Fördelarna med tåliga växter?
Det finns flera anledningar till varför du väljer tåliga växter:

De håller länge
Till skillnad från växter som inte är tåliga kan du njuta av tåliga växter länge.

Det sparar pengar
Eftersom plantorna håller längre måste man dessutom köpa nya plantor mer sällan. Detta sparar i slutändan pengar på plånboken.

Mindre underhåll i trädgården
Även om det finns gott om tåliga växter som kräver underhåll, kommer det att spara tid. Växter som inte är härdiga bör tas bort från trädgården. Att ta bort växterna och tillhörande rötter tar tid. Naturligtvis måste man också placera nya plantor.

Fördelarna med vintergröna växter?
Även grönt i trädgården på vintern
Många växter slutar blomma på vintern och tappar bladen. När du har vintergröna växter i trädgården behåller du fortfarande lite färg och blommar i trädgården.

Mer integritet
Till exempel, om du sätter en vintergrön buske på gården, har du mer avskildhet inuti. Eftersom växten står framför fönstret är det mindre lätt för människor att se inuti dig.

De håller länge
Som med tåliga växter håller vintergröna växter längre än vanliga växter.

Mindre underhåll
Den extra fördelen med vintergröna växter jämfört med tåliga växter är att de kräver ännu mindre underhåll. Växterna tappar inte sina blad som man annars skulle behöva städa upp.

Vilka växter är vintergröna?
Nu när vi vet vad vintergrönt betyder vill du förmodligen också veta vilka växter som alla är vintergröna. Som tur är finns det många av dem. Vi har gjort ett urval av våra favoriter. Vi undersökte även vilka växter som passar till balkongen, vilka vintergröna häckar och buskar som finns och om det även finns vintergröna klätterväxter. Vi förklarar nedan varför vi gjorde det.

Vintergröna växter:

Skimmia Japanica
kaprifol
druvljung
Snöboll
Japansk kardinalhatt
Rhododendron
Krypande salvia grön
taggig nöt
fältrusning
Bambu
Snäcka
Fördelarna med vintergröna växter på balkongen
Om du inte har en trädgård utan en balkong kanske du också vill ha vintergröna växter. Med detta kan man eventuellt skapa mer avskildhet eftersom växterna minskar sikten inuti.

Vintergröna växter för balkongen:

kamelia
Örter som rosmarin, timjan och salvia
Black Grass (Ophiopogon ‘Black Dragon’)
Klematis vit
hellebore niger
buxbom (buxbom)
Lavendel (Lavandula)
Prydnadsgräs
Holly (Ilex)
Eldhorn (Pyracantha)
Fördelarna med vintergröna buskar
Vintergröna buskar är särskilt vanliga på framgårdarna. Med dessa buskar minskar du chansen att människor lätt kan se inuti. Dessa buskar kommer väl till pass speciellt när det blir mörkt ute och du har belysningen på insidan.

Vintergröna buskar:

dekorativ bambu
Japansk lönn
enbär
livets vinterträd
gård jasmin
Yew Bacatta
Skimmia röda hund
Fördelarna med vintergröna häckar
Liksom vintergröna buskar ger vintergröna häckar mer avskildhet. Fördelen med häckar framför buskar är att man lättare kan använda dem till bakgården. En häck kan bli väldigt hög och det är en stor fördel. Placera den till exempel mot baksidan av ditt staket för att begränsa utsikten mot bakgården.

Vintergröna häckar:

Cupressocyparis leylandii (detta är en av de mest populära barrträden)
Chamaecyparis Lawsoniana “Stardus”
Thuja occidentalis “Brabant”
Thuja plicata “Excelsa”
Prunus laurocerasus “Caucasica”
Ligustrum ovalifolium “Privat Hedge”
röd berberis
Fördelarna med vintergröna klätterväxter
En klätterväxt mot fasaden på ditt hus ger flera fördelar. Den sköter det på sommaren

Leave a Reply

Your email address will not be published.