Trädgård
Så här hjälper du djur i din trädgård på vintern

Så här hjälper du djur i din trädgård på vintern

 

På våren, sommaren och hösten kan du se olika djur i trädgården. Det handlar främst om fåglar och insekter som fjärilar och nyckelpigor, men kanske också ekorrar och igelkottar. På vintern har många av djuren det lite svårare eftersom de till exempel inte hittar bra mat. I den här bloggen förklarar vi vad du kan göra för att ge djuren en hand under de kalla vintermånaderna.

Du kan hjälpa djur på vintern på följande sätt:

Djur som är vanligast i din trädgård under vintern är fåglar, insekter, igelkottar och ekorrar. Du kan hjälpa dem genom att erbjuda mat och vatten. Mata fåglar, igelkottar och ekorrar specialgjord mat för dem. Ställ fram en skål med vatten som de kan dricka. Se till att båda är på en säker plats. Skydd är också viktigt, häng en fågelholk eller placera ett igelkottshus. För insekter kan man sätta upp ett insektshotell där de kan gömma sig/vila. Slutligen är det viktigt att göra i ordning trädgården så att djuren inte tar skada av till exempel redskap som ligger runt omkring.

Om du läser vidare kommer vi att förklara i detalj per djur vad du mer kan göra för att hjälpa dem på vintern. Dessutom förklarar vi fördelarna med dessa djur i din trädgård.

Hur hjälper du fåglar på vintern?
Lyckligtvis finns det många sätt att hjälpa fåglar genom vintern. Du kan läsa vad dessa är nedan.

Ge mat och vatten
På vintern har fåglarna svårare att få i sig tillräckligt med mat. Mat är mycket viktigt på vintern eftersom det ger den tillräckligt med energi och värme. Vatten är också viktigt, det kan du erbjuda genom att ställa en skål med vatten på ett säkert ställe. Du kan erbjuda mat på olika sätt. Tänk till exempel på en matsilo med speciell fågelmat eller fettbollar. Se till att maten finns på en säker plats för fåglarna och att andra djur inte kan ta sig till den.

Ge skydd
När en fågel vill gömma sig söker den skydd. Genom att erbjuda detta i din trädgård hjälper du fåglar enormt. På så sätt kan de ta skydd från faror och hårda väderförhållanden. Du kan skapa lä genom att till exempel plantera en häck eller odla en murgröna mot väggen.

Bevarar komposthögen
Komposthögen innehåller många insekter som fåglarna gärna äter. Tänk på maskar, skogslöss och tusenfotingar. Dessa insekter innehåller viktiga proteiner för fåglarna.

Placera en fågelholk
Inte bara på vintern, utan under hela året, har en fågel mycket nytta av en fågelholk. På så sätt kan de gömma sig och vila, men också bygga ett bo.

Släpp in katten
Har du en eller flera katter hemma är det klokt att släppa in dem. Detta såklart för att många katter gillar att jaga fåglar.

Vilka är fördelarna med fåglar i trädgården?
Fåglar ger många olika fördelar. Du kan läsa vad de är nedan:

De ger balans
Utan fåglar skulle det finnas ett alltför stort överskott av insekter i trädgården. Insekter är superhändiga och du kan läsa varför det står längre fram i denna blogg. Men om det finns för många insekter kommer detta att bli en stor börda. Då kommer många växter inte att överleva eftersom de attackeras eller äts upp av insekterna. Visste du att alla fåglar tillsammans äter mellan 400 och 500 miljoner ton insekter?

De pollinerar växter
Ja det är sant, fåglar kan pollinera växter också. Så det här jobbet görs inte bara av bin och fjärilar. Speciellt växter utan doft pollineras av fåglar.

De håller naturen ren
Fåglar är bra städare, döda insekter och trasiga kvistar kan verkligen använda fåglarna. Superpraktiskt att fåglarna städar upp det här för då behöver vi inte göra det längre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.